Grand Hotel Winnaar Amateur Musical Award voor Beste Regie

2016: Grand Hotel.

“Schone schijn in oud Berlijn, hier in het Grand Hotel!”

middelMet trots presenteert Starlight Boulevard de musical Grand Hotel: een zinderend stuk over liefde en intriges, waarin de donkerste geheimen van de mens aan het licht komen. We nemen u mee naar de roaring twenties, waar u in het Grand Hotel Berlijn kennismaakt met de crème de la crème van de Berlijnse jetset. In deze wereld is niets wat het lijkt: iedereen draagt een masker om te krijgen wat hij wil. Totdat er steeds meer scheuren in die maskers zichtbaar worden…

Samenwerking met VluchtelingenWerk

Voor dit stuk is Starlight Boulevard een bijzondere samenwerking aangegaan met VluchtelingenWerk: we spelen een voorstelling voor vluchtelingen, zodat ze kennis kunnen maken met de Nederlandse theatercultuur. U kunt aan dit initiatief bijdragen door voor € 10,00 een kaartje te kopen voor een vluchteling via onze website. Stichting VluchtelingenWerk vult elk kaartje dat op deze manier gekocht wordt aan met een kaartje voor het ‘maatje’ van de vluchteling die komt kijken.

Wat is het Grand Hotel?

Trage walsmuziek in een verduisterde danszaal. Afbladderende verf en loslatend behang in de vestibule. De schaduw van de grandeur van weleer evident in elke groezelige chaise longue en scheefhangende kroonluchter. De geur van zware sigaren. Doorgezakte Chesterfields. Een lobby vol hotelgasten van onbesproken gedrag, klaar om zich te verlagen tot het schuim der natie voor hun eigen gewin. Holle bedrijvigheid in de kelder en opgelapte publieksruimtes. Dat is Grand Hotel.

Een cynische dokter in een rolstoel. Een mezzosopraan op haar retour en haar bemoederende begeleidster. Een aan lager wal geraakte baron. Een directeur-generaal aan de rand van de afgrond. Een doodzieke boekhouder met een ijzersterke wil tot leven. Een typiste met een te grote droom. Eeuwig optimistische barmeisjes. Schimmige figuren in de gangen. Dat is Grand Hotel.

Charles Lindbergh die het onmogelijke mogelijk had gemaakt door met een vliegtuig in één keer van New York naar Parijs te vliegen. Kurt Weill en Bertolt Brecht die met hun Dreigroschenoper en Aufstieg Und Fall Der Stadt Mahagonny wereldberoemd werden. De Spartakistenopstand en de Weimarrepubliek. De beroemde Berlijnse cabarets en de Amerikaanse beurskrach. Die nieuwe sprekende films met Al Jolson en Bela Lugosi en Boris Karloff. De foxtrot, de quickstep en de charleston. Ook dat is Grand Hotel.

Grand Hotel is een Broadwaymusical uit 1989 met muziek en liedteksten van Robert Wright, George Forrest en Maury Yeston op een script van Luther Davis. Het won dat jaar 5 Tony Awards uit 12 Tony-nominaties, onder andere voor Beste Regie en Beste Choreografie. Het is gebaseerd op een boek en toneelstuk van Vicky Baum Menschen Im Hotel (1929) en de MGM-verfilming Grand Hotel (1932) met o.a. Greta Garbo. De musicalversie van Grand Hotel werd in Nederland twee keer professioneel opgevoerd.

Starlight speelde Grand Hotel in NUtrecht van 10 t/m 13 maart 2016.